PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY ÚVODNÍ STRANA MORAVSKOSLEZSKY KRAJ ZLINSKY KRAJ OLOMOUCKY KRAJ JIHOMORAVSKY KRAJ PARDUBICKY KRAJ KRALOVEHRADECKY KRAJ LIBERECKY KRAJ VYSOCINA PRAHA STREDOCESKY KRAJ USTECKY KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKY KRAJ KARLOVARSKY KRAJ FOLKLORNÍ SDRUZENÍ ČESKÉ REPUBLIKY CESKY ROZHLAS BESKYDY-VALASSKO SLEZSKA HARTA CZECH TOURISM
Čtvrtek 18.04.2024
Vyhledávání
  Vyhledávací centrum
Rejstřík ČR
ZÁKLADNÍ INFORMACE
  Základní informace o ČR
Česká NEJ
Kraje ČR
Turistické regiony
Turistické oblasti
Města a obce
Euroregiony
Mikroregiony a sdružení
Pohádkové regiony
AKTUALITY A AKCE
  Aktuality
Databanka akcí
Folklorní akce a festivaly
Turistické akce
PRAHA SRDCE EVROPY
  Město PRAHA
Pražská informační centra
Kalendář akcí v Praze
Lázeňství
  Lázeňská zařízení
Zdravotní pojištění
Kongresová turistika
  Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Výstavnictví a propagace
Kongresy a konference
Veletrhy a výstavy
Turistika a volný čas
  Informační centra
Kultura a zábava
Památky UNESCO
Památky a architektura
Církevní památky
Hrady a zámky
Aktivní dovolená
Pěší turistika
Agroturistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Vinařská turistika
Sport a relaxace
Klub českých turistů
Cestovní kanceláře
Folklor a tradice
  Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
Příroda a její ochrana
  Biosférická rezervace UNESCO
Chráněná krajinná území
Přírodní zajímavosti
Jeskyně a propasti
Vrcholy, hřebeny, sedla
Fauna a flora
Naučné stezky
Ubytování a stravování
  Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Gastronomické speciality
Obchod a služby
  Služby motoristům
Nákupní centra
PODPORA PODNIKÁNÍ
  Investiční příležitosti
Finanční sektor a pojištění
Nemovitosti na prodej
Průmyslová výroba
Potravinářská výroba
Království perníku

Kaplička [ Kaple ]

Naše kaple, podle starších záznamů ve školních kronikách, byla postavena v roce 1901 panem stavitelem Pecháčkem z Přibyslavi. Krov ze dřeva podle zdejších možností (vše poměrně slabé a mnohde i s kůrou) je značně provrtán červotočem. Krytina zřejmě již na tehdejší dobu moderní je z pozinkovaného plechu, dnes už na několika místech opravována. Zastupitelstvo obce na návrh starosty p. Josefa Sobotky č.p. 71 a po dohodě s dalšími občany rozhodlo celý vrch i s krytinou vyměnit.

Celý krov se zadal udělat u firmy TESKO pan Lubomír Mach z Velké Losenice. Celý krov svázali a dali dohromady p. L. Mach a tesař Václav Němec z V. Losenice. Vrch byl dán dohromady přímo na pile a převezen již jako celek na voze za traktorem z V. Losenice do Nových Dvorů a stažen na asfaltovou cestu u kapličky. Při podrobné prohlídce starého krovu bylo zjištěno, že vrch včetně krytiny by šel sundat celý a zase nový vrch vcelku osadit. Byl na to objednán větší jeřáb ze stavebního podniku ze Žďáru nad Sázavou, který obsluhoval pan Josef Vlček ze sousední Bukové.

V úterý dne 21. července 1998 v půl sedmé ráno se vše uskutečnilo. Než se mnozí vyspali byl vrch vyměněn. Vše šlo bez problémů, celá výměna trvala asi 1 hodinu. Ještě týž den a den předtím již na vrchu pracovali pokrývači firmy pana Rubera z Nového Veselí, kteří celý vrch pokryli měděným plechem. Na kapli je osazen pozlacený křížek. Lešení kolem celé kaple postavila firma pana Součka z Velké Losenice, která provedla i stavební opravy kaple. V roce 1996 byl pořízen na zdejší kapli obcí za přispění občanů a firmy pana Součka z V. Losenice nový zvon od zvonařky paní Marie Tomáškové-Dytrichové z Brodku u Přerova. Zavěšen byl panem Rostislavem Bouchalem taktéž z Brodku. Před výměnou krovu byl zvon starostou demontován a za pomoci pana Mokrého Miloslava z č.p. 14 a pana Augustina Jaromíra z č.p. 46 spuštěn dolu a uložen u starosty v č.p. 71. Po dokončení klempířských prací v týdnu od 27.7. do neděle 2.8. 1998 bude starostou namontován zase zpět do věžičky nad kaplí. Vše je směrováno tak, aby v třetí neděli srpnovou mohla být zde v kapli sloužena Mše svatá jako každý rok na poděkování za úrodu a za prokázaná dobrodiní.

O zdejší kapli se dlouhá léta starala paní Doležalová Božena z č.p. 50 a pan Augustin Jaromír z č.p. 46, který také v každé poledne již dlouhou řadu let zvoní. Před ním zvonil pan Fišar František z č.p. 24 a ještě dříve dlouhá léta Fišarovi z č.p. 15. Dnes se o kapli stará paní Sobotková z č.p. 52 a panem Augustinem.
Nyní pár zajímavostí z dnešní doby. Obec patří kolaturou do farnosti Přibyslavské, kam také pohřbívá své zesnulé na tamějším hřbitově. Máme od letošního jara nového, mladého velice schopného příjemného pana pátera, který se jmenuje Vladimír Novák. Starý pan páter Jan Cimburek (78 let) zůstává stále s páterem Novákem na faře a ve službách mu ještě pomáhá, pokud mu to zdravotní stav dovolí.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://novedvory-zr.unas.cz

Typ záznamu: Kaple
AKTUALIZACE: uživatel č. 685 org. 56, 25.08.2004 v 14:45 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
VELETRHY
FOLKLORNÍ AKCE A FESTIVALY
TURISTIKA