PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY ÚVODNÍ STRANA MORAVSKOSLEZSKY KRAJ ZLINSKY KRAJ OLOMOUCKY KRAJ JIHOMORAVSKY KRAJ PARDUBICKY KRAJ KRALOVEHRADECKY KRAJ LIBERECKY KRAJ VYSOCINA PRAHA STREDOCESKY KRAJ USTECKY KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKY KRAJ KARLOVARSKY KRAJ FOLKLORNÍ SDRUZENÍ ČESKÉ REPUBLIKY CESKY ROZHLAS BESKYDY-VALASSKO SLEZSKA HARTA CZECH TOURISM
Úterý 19.03.2024
Vyhledávání
  Vyhledávací centrum
Rejstřík ČR
ZÁKLADNÍ INFORMACE
  Základní informace o ČR
Česká NEJ
Kraje ČR
Turistické regiony
Turistické oblasti
Města a obce
Euroregiony
Mikroregiony a sdružení
Pohádkové regiony
AKTUALITY A AKCE
  Aktuality
Databanka akcí
Folklorní akce a festivaly
Turistické akce
PRAHA SRDCE EVROPY
  Město PRAHA
Pražská informační centra
Kalendář akcí v Praze
Lázeňství
  Lázeňská zařízení
Zdravotní pojištění
Kongresová turistika
  Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Výstavnictví a propagace
Kongresy a konference
Veletrhy a výstavy
Turistika a volný čas
  Informační centra
Kultura a zábava
Památky UNESCO
Památky a architektura
Církevní památky
Hrady a zámky
Aktivní dovolená
Pěší turistika
Agroturistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Vinařská turistika
Sport a relaxace
Klub českých turistů
Cestovní kanceláře
Folklor a tradice
  Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
Příroda a její ochrana
  Biosférická rezervace UNESCO
Chráněná krajinná území
Přírodní zajímavosti
Jeskyně a propasti
Vrcholy, hřebeny, sedla
Fauna a flora
Naučné stezky
Ubytování a stravování
  Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Gastronomické speciality
Obchod a služby
  Služby motoristům
Nákupní centra
PODPORA PODNIKÁNÍ
  Investiční příležitosti
Finanční sektor a pojištění
Nemovitosti na prodej
Průmyslová výroba
Potravinářská výroba
Království perníku

19 Český ráj [ Turistická oblast ]

ZÁMEK  HRUBÝ ROHOZEC DLASKŮV STATEK HRAD FRÝDŠTEJN PRACHOVSKÉ SKÁLY HRAD  KOST HRAD VRANOV - MALÁ SKÁLA ZÁMEK  SYCHROV PŘÍBRAM HRAD DRÁBSKÉ SVĚTNIČKY ZÁMEK  HUMPRECHT HRAD TROSKY JIČÍN PRACHOVSKÉ SKÁLY HRAD TROSKY ZÁMEK  SYCHROV HRAD  KOST JIČÍN ZÁMEK  HUMPRECHT ZÁMEK  HRUBÝ ROHOZEC HRAD VRANOV - MALÁ SKÁLA HRAD FRÝDŠTEJN HRAD DRÁBSKÉ SVĚTNIČKY DLASKŮV STATEK TO 19 Český ráj
...mnohem víc než jenom ráj...
Prosluněný a přívětivý kraj, idylický život v lůně přírody, kvetoucí louky, čistý vzduch, průzračná voda a milí a pohostinní lidé kolem vás - co jiného byste čekali od Českého ráje, zejména pak od ráje turistů, horolezců a milovníků přírody i historie? V mimořádně členité oblasti Českého ráje se romantická údolí se skalními městy střídají s roubenými staveními lidové architektury. Doslova na každém kroku vás překvapí mohutný hrad, půvabný zámeček anebo jen malebné zákoutí, mezi nimiž se klikatí cesty plné jedinečných zážitků a dojmů. Nechte se unést krásou zámku v Mnichově Hradišti s bohatými sbírkami porcelánu či hvězdnou minulostí města Turnova, proslulého zpracováním drahých kamenů. Zajeďte se podívat do města pohádek Jičína i do Mladé Boleslavi s vyhlášeným Škoda Auto muzeem. Dopřejte si letní radosti v nádherné krajině i zimní opojení s prachovém sněhu, dopřejte si návštěvu skutečného ráje na zemi.

- Dlaskův statek - bývalá svobodnická usedlost a rychta z roku 1716 v Dolánkách u Turnova. Areál statku se dvěma branami a patrovým roubeným špýcharem, sbírka zemědělského nářadí, expozice lidového obydlí středního zemědělce.
- Drábské světničky - zbytky skalního hradu na mohutných pískovcových skalních blocích, krásný rozhled na Pojizeří. Rekonstrukce podoby středověkého hradu v muzeu na zámku v Mnichově Hradišti.
- Skalní hrad Frýdštejn - zachovalá zřícenina středověkého skalního hradu, doupě čarodějnic z filmu O princezně Jasněnce a létajícím ševci. Z vysoké okrouhlé věže vynikající výhled do okolní krajiny.
- Hrad Vranov - zřejmě největší a nejsložitější skalní hrad České republiky, v 19. století upravený na romantický Pantheon s množstvím pomníků a památníků. Noční osvícení kaple, úchvatný výhled na Malou Skálu a řeku Jizeru.
- Zámek Hrubý Rohozec - romantický zámek s anglickým parkem. Historické interiéry s částí původního zařízení, expozice bydlení a odívání od renesance po secesi.
- Zámek Humprecht - barokní lovecký zámek, postavený jako napodobenina Galatské věže v Istanbulu na elipsovitém půdorysu. Oválný hodovní sál s vynikající akustikou a několikanásobnou ozvěnou. Historické expozice muzea města Sobotka, výhled z dřevěného ochozu.
- Jičín - městská památková rezervace se zámkem a šachovnicovou sítí ulic kolem obdélníkového náměstí. Na počest spisovatele V. Čtvrtka a jeho pohádkového loupežníka Rumcajse se Jičín představuje jako město pohádek.
- Hrad kost - jeden z nejzachovalejších českých gotických hradů, perla středověkého stavitelství. Zajímavé interiéry, vybavená renesanční kuchyně, ukázky dobových řemesel. Pod hradem leží známé údolí Plakánek.
- Zámek Sychrov - romantický zámek s novogotickými interiéry s bohatou řezbářskou výzdobou, galerií, sbírkami užitého umění a rozlehlým anglickým parkem. Královské apartmá, ve kterém pobývali francouzský král Karel X., pruský král Vilém a císař František Josef I.
- Hrad Trosky - zdaleka viditelná dominanta a symbol Českého ráje, ruiny gotického hradu ze 14. století na vrcholech bizarní čedičové vyvřeliny. Dvě věže s vyhlídkami, Panna (57 m) a Baba (47 m).
- Rovensko pod Troskami - starobylá dřevěná čtyřboká zvonice ze 17. století se třemi zvony, obrácenými srdcem vzhůru. Zvony, pojmenované podle českých světců Jan Křtitel, Václav a Jiří, se do pohybu uvádějí šlapáním.
- Turnov - centrum šperkařství s dlouholetou tradicí broušení drahých kamenů. V roce 1884 vznik první evropské umělecko-průmyslové školy na zpracování kamene, kovu a výrobu šperků.
- Prachovské skály - jedna z nejstarších přírodních rezervací v České republice. Skalní město s mnoha vyhlídkami, schodišti tesanými ve skále a chodbami mezi mohutnými skalními bloky. Velký a malý prohlídkový okruh.

UMÍSTĚNÍ

NA ÚZEMÍ TURISTICKÉ OBLASTI EVIDUJEME

DALŠÍ INFORMACE: http://www.cesky-raj.info

Typ záznamu: Turistická oblast
AKTUALIZACE: uživatel č. 508 org. 2, 25.03.2005 v 15:13 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
VELETRHY
FOLKLORNÍ AKCE A FESTIVALY
TURISTIKA