PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY ÚVODNÍ STRANA MORAVSKOSLEZSKY KRAJ ZLINSKY KRAJ OLOMOUCKY KRAJ JIHOMORAVSKY KRAJ PARDUBICKY KRAJ KRALOVEHRADECKY KRAJ LIBERECKY KRAJ VYSOCINA PRAHA STREDOCESKY KRAJ USTECKY KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKY KRAJ KARLOVARSKY KRAJ FOLKLORNÍ SDRUZENÍ ČESKÉ REPUBLIKY CESKY ROZHLAS BESKYDY-VALASSKO SLEZSKA HARTA CZECH TOURISM
Úterý 19.03.2024
Vyhledávání
  Vyhledávací centrum
Rejstřík ČR
ZÁKLADNÍ INFORMACE
  Základní informace o ČR
Česká NEJ
Kraje ČR
Turistické regiony
Turistické oblasti
Města a obce
Euroregiony
Mikroregiony a sdružení
Pohádkové regiony
AKTUALITY A AKCE
  Aktuality
Databanka akcí
Folklorní akce a festivaly
Turistické akce
PRAHA SRDCE EVROPY
  Město PRAHA
Pražská informační centra
Kalendář akcí v Praze
Lázeňství
  Lázeňská zařízení
Zdravotní pojištění
Kongresová turistika
  Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Výstavnictví a propagace
Kongresy a konference
Veletrhy a výstavy
Turistika a volný čas
  Informační centra
Kultura a zábava
Památky UNESCO
Památky a architektura
Církevní památky
Hrady a zámky
Aktivní dovolená
Pěší turistika
Agroturistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Vinařská turistika
Sport a relaxace
Klub českých turistů
Cestovní kanceláře
Folklor a tradice
  Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
Příroda a její ochrana
  Biosférická rezervace UNESCO
Chráněná krajinná území
Přírodní zajímavosti
Jeskyně a propasti
Vrcholy, hřebeny, sedla
Fauna a flora
Naučné stezky
Ubytování a stravování
  Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Gastronomické speciality
Obchod a služby
  Služby motoristům
Nákupní centra
PODPORA PODNIKÁNÍ
  Investiční příležitosti
Finanční sektor a pojištění
Nemovitosti na prodej
Průmyslová výroba
Potravinářská výroba
Království perníku

12 Krušné hory a podkrušnohoří [ Turistická oblast ]

HRAD STŘEKOV LÁZNĚ TEPLICE ZÁMEK DUCHCOV KRUPKA KAMENCOVÉ JEZERO CHOMUTOV PODKRUŠNOHORSKÝ ZOOPARK CHOMUTOV KLÁŠTEREC NAD OHŘÍ MOST MUZEUM ŽELEZNICE ZUBRNICE ZÁMEK JEZEŘÍ KLÁŠTER OSEK MUZEUM ŽELEZNICE ZUBRNICE KRUPKA LÁZNĚ TEPLICE HRAD STŘEKOV KLÁŠTER OSEK MOST KLÁŠTEREC NAD OHŘÍ ZÁMEK JEZEŘÍ PODKRUŠNOHORSKÝ ZOOPARK CHOMUTOV KAMENCOVÉ JEZERO CHOMUTOV ZÁMEK DUCHCOV TO 12 Krušné hory a Podkrušnohoří
...v zemi kovu a pramenů...
Hory a strmá údolí, lidé a mystika, kultura a historie daly oblasti Krušných hor a Podkrušnohoří její nezaměnitelný ráz. Možnosti, které se návštěvníkům otvírají, jsou velmi lákavé: cyklistika, pěší turistika, zimní sporty a poslední dobou stále oblíbenější adrenalinové sporty a horolezectví v rozlehlých horských oblastech se dají skvěle spojit s návštěvami měst v podhůří anebo lázeňských středisek. Zdejší pobyty zpříjemňují malebné hrady a zámky, několik zoologických zahrad, bohatý výběr přírodních nádrží a letních aquaparků a konečně i zajímavé technické a průmyslové památky, připomínající dávné tradice těžby železných rud. Ochutnejte také zajímavá vína z Mostecka; vinná réva se tu pěstuje od 11. století a raritou současného světového vinařství jsou vinice, vysazené na rekultivovaných výsypkách zdejších uhelných revírů. Obnovy se však dočkala i nezapomenutelná historická terasovitá Nebeská vinice u černé borovice na jihovýchodním svahu Hněvína.

- Duchcov - barokní, klasicistně upravený zámek, který navštívily řady význačných osobností - W. A. Mozart, J. S. Bach, J. W. Goethe. Na sklonku svého života tu jako knihovník působil legendární G. Casanova.
- Kamencové jezero Chomutov - jediné kamencové jezero na světě. Díky kamenci neobsahuje voda žádné živé organismy a brání růstu vodních řas a sinic, proto je bezpečné koupání garantováno po celou letní sezónu. Rekreační oblast.
- Podkrušnohorský Zoopark Chomutov - eurosafari v přirozeném přírodním prostředí, celkem 600 kusů zvířat ve 130 druzích. Sbírka zemědělských strojů, ovocný sad, hospoda, dětská hřiště, lokálka, hřbitov vyhynulých zvířat se sochami.
- Zámek Jezeří - rozsáhlý barokní zámek s parkem a zahradou. Fotografická expozice, strašidelná galerie ve sklepení, výhled na část krajiny Podkrušnohoří, zničené povrchovými uhelnými doly.
- Klášterec nad Ohří - novogotický zámek s parkem, sallou terrenou a barokními plastikami (J. Brokoff). Historické interiéry s expozicemi čínského, japonského a středoevropského porcelánu. Letní aquapark, v okolí zříceniny několika hradů.
- Most - část města ustoupila hnědouhelným dolům; raritou je kostel Nanebevzetí Panny Marie, přesunutý v roce 1975 o 842 m. Replika původního hradu Hněvín, automotodrom, dostihový areál, vodní park Aquadrom.
- Klášter Osek - klášter cisterciáků založený koncem 12. století. Klášterní kostel Nanebevzetí Panny Marie, křížová chodba, rajský dvůr, starý konvent s raně gotickou kapitulní síní, ve vstupním areálu výstavy.
- Hrad Střekov - romantická zřícenina gotického hradu s opevněním, věží, hradním palácem s kaplí, rytířskou síní a muzejní expozicí. V 19. století hrad inspiroval R. Wagnera ke zkomponování opery Tannhäuser.
- Lázně Teplice - díky termálním pramenům rozvoj lázeňství od 17. století. Aquacentrum, zámecké muzeum, zajímavé lázeňské domy a parky. Písečný vrch s botanickou zahradou a hvězdárnou.
- Krupka - snad nejstarší naleziště cínu ve střední Evropě. Prohlídková štola Starý Martin s přístupnou částí žíly Lukáš, nejdelší cínové rudní žíly ve střední Evropě (2 km). Sedačková lanovka na Komáří vížku, rozhled po východní části Krušných hor.
- ZOO Ústí nad Labem - areál v městské části Krásné Březno na prudkých svazích labského údolí. Dětská zoo, skluzavky, využívající velké terénní převýšení, naučná stezka dinosaurů, restaurace.
- Skanzen a muzeum Železnice Zubrnice - muzeum lidové architektury, nejmladší skanzen v Čechách. Součástí historické vesnice nádraží na bývalé trati Velké Březno - Zubrnice, muzejní vlakový provoz.

UMÍSTĚNÍ

NA ÚZEMÍ TURISTICKÉ OBLASTI EVIDUJEME


Typ záznamu: Turistická oblast
AKTUALIZACE: uživatel č. 508 org. 2, 29.03.2005 v 13:35 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
VELETRHY
FOLKLORNÍ AKCE A FESTIVALY
TURISTIKA