PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY ÚVODNÍ STRANA MORAVSKOSLEZSKY KRAJ ZLINSKY KRAJ OLOMOUCKY KRAJ JIHOMORAVSKY KRAJ PARDUBICKY KRAJ KRALOVEHRADECKY KRAJ LIBERECKY KRAJ VYSOCINA PRAHA STREDOCESKY KRAJ USTECKY KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKY KRAJ KARLOVARSKY KRAJ FOLKLORNÍ SDRUZENÍ ČESKÉ REPUBLIKY CESKY ROZHLAS BESKYDY-VALASSKO SLEZSKA HARTA CZECH TOURISM
Úterý 19.03.2024
Vyhledávání
  Vyhledávací centrum
Rejstřík ČR
ZÁKLADNÍ INFORMACE
  Základní informace o ČR
Česká NEJ
Kraje ČR
Turistické regiony
Turistické oblasti
Města a obce
Euroregiony
Mikroregiony a sdružení
Pohádkové regiony
AKTUALITY A AKCE
  Aktuality
Databanka akcí
Folklorní akce a festivaly
Turistické akce
PRAHA SRDCE EVROPY
  Město PRAHA
Pražská informační centra
Kalendář akcí v Praze
Lázeňství
  Lázeňská zařízení
Zdravotní pojištění
Kongresová turistika
  Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Výstavnictví a propagace
Kongresy a konference
Veletrhy a výstavy
Turistika a volný čas
  Informační centra
Kultura a zábava
Památky UNESCO
Památky a architektura
Církevní památky
Hrady a zámky
Aktivní dovolená
Pěší turistika
Agroturistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Vinařská turistika
Sport a relaxace
Klub českých turistů
Cestovní kanceláře
Folklor a tradice
  Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
Příroda a její ochrana
  Biosférická rezervace UNESCO
Chráněná krajinná území
Přírodní zajímavosti
Jeskyně a propasti
Vrcholy, hřebeny, sedla
Fauna a flora
Naučné stezky
Ubytování a stravování
  Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Gastronomické speciality
Obchod a služby
  Služby motoristům
Nákupní centra
PODPORA PODNIKÁNÍ
  Investiční příležitosti
Finanční sektor a pojištění
Nemovitosti na prodej
Průmyslová výroba
Potravinářská výroba
Království perníku

04 Střední Čechy - severovýchod - Polabí [ Turistická oblast ]

MĚLNÍK ČERTOVY HLAVY -SKALNÍ SKULPTURY ZÁMEK LIBĚCHOV STARÁ BOLESLAV BENÁTKY NAD JIZEROU KOKOŘÍN - ROMANTICKY UPRAVENÝ HRAD LÁZNĚ PODĚBRADY PŘEROV NAD LABEM DŘEVČICE, GOTICKÁ TVRZ ZAHRADY ´BOTANICUS´ V OSTRÉ ZÁMEK VELTRUSY ZÁMEK VELTRUSY PŘEROV NAD LABEM LÁZNĚ PODĚBRADY ZAHRADY ´BOTANICUS´ V OSTRÉ MĚLNÍK ČERTOVY HLAVY -SKALNÍ SKULPTURY ZÁMEK LIBĚCHOV DŘEVČICE, GOTICKÁ TVRZ STARÁ BOLESLAV BENÁTKY NAD JIZEROU KOKOŘÍN - ROMANTICKY UPRAVENÝ HRAD TO 04 Střední Čechy - Severovýchod - Polabí
...řeky, jezera a skály...
Ačkoli osou Polabí i hlavní říční dopravní tepnou je Labe, zdaleka to není jen kraj vody. Po obou jeho březích se prostírá uklidňující a mírná krajina rovná jako stůl, přímo stvořená pro dlouhé výlety pěšky nebo na kole. Jako třpytivé korálky navlečené na niti se na Labi usadila zajímavá města - malebné lázeňské město Poděbrady, Nymburk s dochovanou částí cihlových hradeb, starobylé dvojměstí Brandýs nad Labem - Stará Boleslav, kam tak rádi jezdívali renesanční učenci a přátelé císaře Rudolfa II. Jiné požitky nabízejí Proboštská jezera, báječné pískovny u Lhoty a Mlékojed v okolí Neratovic anebo Mělník, město historických památek. Život tady plyne klidně, čeřen početnými slavnostmi. To je samozřejmě vynikající příležitost, jak se seznámit s místními víny a ochutnat třeba legendární burgundské odrůdy, které na Mělnicko přivezl už císař Karel IV. - dříve než opustíme Labe a ponoříme se do kraje skal a lesů, do panenské přírody Kokořínska.

- Kokořín - romanticky upravený středověký hrad s vyhlídkovou věží, dominanta chráněné krajinné oblasti Kokořínsko. V okolí zajímavé skalní útvary, jeskyně a skalní města, oblíbená výletní oblast.
- Benátky nad Jizerou - komplex renesančních a barokních zámeckých budov se sochařskou výzdobou M. B. Brauna. Muzejní expozice, sbírka předmětů australských domorodců, muzeum hraček.
- Stará Boleslav - klenotnice kulturních památek a historických staveb, místo spojené s mučednickou smrtí sv. Václava. V poutním kostele Nanebevzetí Panny Marie reliéf Madony, tzv. Paládium země české.
- Dřevčice - mohutná dvoukřídlá gotická tvrz ohrazená zdí s barokní bránou. Interiér bývalé sýpky s klenutým gotickým sklepením, stylově zařízené interiéry ve stylu středověkého zájezdního hostince.
- Zámek Liběchov - barokní zámek s expozicí asijských kultur Náprstkova muzea. V rozsáhlém anglickém parku bohatá sochařská výzdoba.
- Čertovy hlavy - monumentální skalní skulptury nedaleko Liběchova, které do pískovcových skal vytesal v polovině 19. století sochař V. Levý. Nejzajímavější plastiky spojuje turistický okruh.
- Mělník - centrum vinařské podoblasti Mělnicko. Zámecké vinné sklepy ze 14. století s ochutnávkami vín, muzeum českého vinařství a dětských kočárků. Výhled na soutok Labe s Vltavou, v kryptě chrámu sv. Petra a Pavla přístupná kostnice.
- Zahrady Botanicus v Ostré - zahrady postupně zakládané od roku 1999 na ploše 22 ha; zahrada kuchyňská, kulinářská, klášterní a čínská. Středověká vesnice s dílnami dobových řemeslníků.
- Lázně Poděbrady - možné rodiště krále Jiřího z Poděbrad, v zámku muzeum a na náměstí výjimečný jezdecký pomník (B. Schnirch). Lázně s pramenem minerální vody, bohaté společenské a sportovní vyžití.
- Soubor lidových staveb a památek v Přerově nad Labem - první skanzen u nás (1900) a čtvrtý v Evropě. Bydlení a způsob života obyvatel středního Polabí od 18. do poloviny 20. století, devět objektů s interiérovými expozicemi, vánoční a velikonoční výstavy, doprovodné akce.
- Veltrusy - barokní letní zámecké sídlo v rozsáhlém anglickém parku s romantickými stavbami a daňčí oborou. Pro návštěvníky s vlastními koly zajímavá cyklistická prohlídka parku.

UMÍSTĚNÍ

NA ÚZEMÍ TURISTICKÉ OBLASTI EVIDUJEME

DALŠÍ INFORMACE: http://www.polabi.com

Typ záznamu: Turistická oblast
AKTUALIZACE: Pavel Hlaváč (TO 04) org. 2, 22.04.2007 v 21:04 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
VELETRHY
FOLKLORNÍ AKCE A FESTIVALY
TURISTIKA